Alaselkäkipujen tarkkaa syytä ei aina saada selvilleAlaselkävaivat jaetaan kolmeen ryhmään:

  • Mahdollinen vakava tai spesifinen (täsmällisesti määritelty) syy. Vakava tai spesifinen sairaus on syynä alaselkäkipuun vain alle 5 %:ssa tapauksista. Näitä ovat esimerkiksi kasvain, tulehdus, murtuma sekä selkärankareuma.
  • Iskiasoire: hermojuuren toimintahäiriöön viittaavat alaraajaoireet.
Jos kipu säteilee alaraajaan polven alapuolelle, kivun aiheuttaja voi olla välilevyvaurio tai -tyrä. Muita hermojuurioireita aiheuttavia selkävaivoja voivat olla selkäydinkanavan ahtauma (spinaalistenoosi) tai suuriasteinen nikamasiirtymä (spondylolisteesi).
  • Hyväennusteinen eli epäspesifi alaselkäkipu: pääosin alaselän ja lantion alueella ilmenevät oireet, jotka eivät viittaa hermojuuren vaurioon tai vakavaan tautiin. Näiden osuus alaselkäkivuista on lähes 90 %. Jos lääkärin tutkimuksessa ei ilmene merkkejä vakavista sairauksista eikä iskiasoireita esiinny, oireet luokitellaan hyväennusteiseksi alaselkäkivuksi. Tarkka diagnoosi ei ole tällöin mahdollinen eikä tarpeellinenkaan. Usein tällainen alaselkäkipu johtuu pienestä kudosvauriosta selkärankaa ympäröivissä kudoksissa. Niitä ovat esimerkiksi välilevyn, lihaksen tai nivelsiteen venähtymät.  Äkillisiä ja äkäisiä venähtymiä kutsutaan usein noidannuoleksi.

Kehoomme tulee ikääntyessä normaaleja muutoksia. Esimerkiksi ihon kimmoisuus vähenee ja kasvoille tulee ryppyjä. Myös välilevyt muuttuvat ikääntyessään. Ne ovat luonnollisia muutoksia, joilla ei useinkaan ole yhteyttä selkäkipuihin – niitä voi verrata tukan harmaantumiseen ikääntyessä.

Hyvin raskas työ, vähäinen liikunta, huonot työasennot, selän tapaturmat, lihavuus ja tupakointi nopeuttavat välilevyjen ikääntymistä.

Selkäsairauksia

Selän ja selkäsairauksien termejä

Mikä on fasettinivel? Mitä tarkoittavat coxalgia, kyfosis ja osteofyytti?

Lisätietoa selkäkivusta ja selän hoidosta