Mistä selkäkipu johtuu, miten hoidat kipua?

Neljä viidestä kokee selkäkipuja elämänsä aikana.Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee selkäkipuja elämänsä aikana. Monella on useita selkäkipujaksoja. Useimmat kuitenkin pystyvät normaaleihin harrastuksiinsa ja työhönsä vähäisin oirein tai täysin oireettomana. Työtä häiritsevä alaselkäkipu on myös hyvin yleinen sairauspoissaolon syy.

Selkäkivun syitä voivat olla esimerkiksi:

Muita syitä voivat olla:

Alaselkäkivun riskitekijät

Selkäkivun riskitekijöitä ovat esimerkiksi liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ, runsas autoilu sekä tapaturmat. 

Paras tapa ehkäistä selkäkivun uusiutumista tai pitää oireita kurissa on pysyä hyvässä kunnossa. Jatka liikkumista ja selälle sopivaa liikuntaa. Kipeä selkä ei tarkoita, ettei sitä voisi käyttää. Arkiliikkuminenkin edistää paranemista.
 

Äkillinen eli akuutti alaselkäkipu

Äkillisessä alaselkäkivussa (alle 6 viikkoa) vuodelepoa tulisi välttää ja tehdä jokapäiväisiä toimia kivusta huolimatta. Oireilevaa suositellaan palaamaan työhönsä mahdollisimman pian sopien työjärjestelyistä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. 

Kylmäpakkaus paikallishoitona sekä (tulehdus)kipulääkkeet voivat helpottaa kipua. Selän rentouttaminen lepoasentojen ja esimerkiksi tyynyjen tai terapiapallon avulla voi helpottaa selkäkipua. Selän lepoasennoilla pyritään lievittämään kivun tunnetta selän alueella.
 

Pitkittynyt alaselkäkipu

Jos selkäkipu on pitkittynyt (6-12 viikkoa) kannattaa liikkua säännöllisesti kivusta huolimatta. Liikunnan vaikuttavuudesta selkäkipuun ja haittaan on tutkimusten mukaan vahva näyttö.

Oireilevaa suositellaan palaamaan työhönsä mahdollisimman pian sopien työjärjestelyistä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Huomioi työssä ja kotona ergonomiaan liittyvät asiat kuten sopivat työasennot, hyvä työtuoli ja työn tauotukset.

Jos selkäkipu selkeästi vain pahenee eikä osoita paranemisen merkkejä, on syytä kääntyä terveyskeskuksen tai työterveyshuollon puoleen.

Pitkäkestoinen eli krooninen alaselkäkipu

Jos selkäkipusi on pitkäkestoinen (yli 12 viikkoa), säännöllinen liikunta ja asianmukainen kivun hoito helpottavat oloasi.

Pitkäaikainen selkäkipu voi johtua siitä, että varsinainen kudosvaurio on parantunut, mutta kivunsäätelyjärjestelmän häiriön vuoksi kipu jatkuu. Kivun pitkittymiseen saattavat vaikuttaa myös psykososiaaliset tekijät, kuten masennus, ahdistus, stressi, kielteiset ajatukset, pelot ja työhön liittyvät ongelmat. Oma aktiivinen osallistuminen toimintakyvyn palauttamiseen ja ylläpitämiseen on tärkeä osa toipumista.

Selkäkivun kaksi päätyyppiä

Selkäkiputyyppiesi tunnistaminen on tärkeää. Kiputyypin perusteella sinulle valitaan parhaat hoitomuodot. Kokonaishoitoa ei päätetä pelkästään kiputyypin mukaan, mutta se on tärkeä tekijä määriteltäessä, mitkä kipuhoidot sopivat ongelmaasi parhaiten. 

Kiputyypit ovat:

  • Kudosvauriokipu eli nosiseptiivinen kipu  
  • Hermovauriokipu eli neuropaattinen kipu

 

Tervetuloa tohtori Vahvaselän selkäkouluun


 

Lisätietoa selkäkivusta ja selän hoidosta

 

Selkäkanava