Selkärangassa on kolme luonnollista kaarta, jotka muodostavat tasapainoisen S-muotoisen ryhdin. Ne mukautuvat liikkeisiin, kuormitukseen ja suojaavat selkää vammoilta.

Selän rakenteen tunteminen auttaa ymmärtämään, että järkevästi liikkumalla voi suojata selkää ja pitää selkäkivun loitolla. Selän kaaret, vartalon ja raajojen lihakset, luiset nikamat ja niiden välillä oleva tyynymäiset välilevyt pitävät vartalon tasapainossa, sallivat sen liikkua ja taipua. Terve selkä on kehon tukipilari.

Selkärangan rakenne

Selkärangan tehtävänä on tukea vartaloa ja suojata selkäydintä. Selkäranka jaetaan kolmeen osaan: kaularanka, rintaranka (yläselkä) ja lanneranka (alaselkä). Lannerangan jatkeena on risti- ja häntäluu. Selkäranka rakentuu nikamista, kaularangassa on seitsemän, rintarangassa kaksitoista ja lannerangassa viisi nikamaa. Risti- ja häntäluun nikamat ovat sulautuneet yhteen.

Selkärangassa on kolme luonnollista kaarta, jotka muodostavat tasapainoisen S-muotoisen ryhdin. Kaularanka ja lanneranka taipuvat luonnolliseti koveraksi eli lordoosiin. Rintaranka on kupera eli selkärangan kaari taipuu kyfoosiin. Selkärangan kaaret lisäävät selkärangan joustavuutta, mukautuvat liikkeisiin, kuormitukseen ja suojaavat selkää vammoilta.

Kehon paino ja kuormitus jakautuu kauttaaltaan selän eri osille. Lannerangan alaosa kuormittuu kuitenkin eniten, koska se kantaa kehon painon ja liikkuu eniten.

Ihmisen selkä koostuu pienistä luista, jotka ovat nimeltään nikamia. Ne ovat järjestäytyneet päällekkäin selkärangaksi. Nikaman ylä- ja alapuolella on välilevy.

Nikamat ja niiden järjestäytyminen

Ihmisen selkäranka rakentuu päällekkäin järjestäytyneistä pienistä luista, nikamista. Nikaman ylä- ja alapuolella on välilevy. Nikamat niveltyvät välilevyjen lisäksi toisiinsa pikkunivelten eli fasettinivelten avulla. Ne ohjaavat selän liikkeitä.

Nikamat kiinnittyvät toisiinsa nivelsiteillä ja lihaksilla sekä jänteillä. Selkärangan S-muotoinen ryhti sallii selän hyvän liikkumisen, joustavuuden ja suojaa nikamia, välilevyjä ja muita kudoksia vaurioitumiselta.

Nikaman sisällä olevista onteloista muodostuu pitkä selkäydinkanava. Selkäydin kulkee aivoista lähtien kanavan läpi. Hermot lähtevät selkäytimestä viereisten nikamien välisistä aukoista. Sieltä hermot kulkeutuvat ja haarautuvat mm. kohdelihaksiin mahdollistaen niiden liikkeen.

Tutustu selän rakenteeseen

Nikamavälilevyt iskunvaimentimina

Välilevyt ovat tyynyjä, jotka erottavat nikamat toisistaan ja vaimentavat liikkuessa selkään kohdistuvia kuormituksia. Jokaisessa välilevyssä on hyytelömäinen keskusosa ja sen ulkopuolella kiinteä säiemäinen rengas, jossa on kipuhermojen päätteitä.

Hyytelömäinen keskusosa sallii nikamien liikkeen eri suuntiin antaen selälle joustavuutta taipua ja liikkua. Riippuen siitä, miten ja kuinka paljon liikut, välilevyjen koko, muoto ja joustavuus muuttuvat päivän mittaan.

Nukkuessa terveet välilevyt täyttyvät nesteellä. Siksi aamulla herätessä säiemäinen rengas joustaa huonommin kuin päivällä. Äkilliset liikkeet voivat aamulla herkemmin venähdyttää välilevyjä.

Päivän mittaan liikkumisen seurauksena välilevyn neste puristuu ulos ja sisään raviten välilevyä. Välilevy painuu päivällä hieman kasaan. Ikääntyessä ja välilevyjen rappeutuessa niiden nestepitoisuus vähenee ja selän liikkuvuus alenee. Liikkuvuuden harjoittaminen onkin tärkeää selän hyvinvoinnin kannalta.

Vahvat lihakset hyvän ryhdin tukena

Vahvat ja joustavat lihakset auttavat säilyttämään selän normaalin ryhdin ja tukevat nikamien ja välilevyjen muodostamaa rankaa. Jos on vahvat selkä-, vatsa-, pakara- ja reisilihakset, ne kykenevät tekemään hyvin työtä ja ottamaan vastaan selkään kohdistuvaa rasitusta.

Lisätietoa selästä ja selän hoidosta