Istuminen passivoi monia kehon toimintoja. Istuessa useat lihakset ovat lepotilassa ja aineenvaihdunta ja verenkierto hidastuvat. Pitkäaikainen istuminen voi lisätä myös niska-hartiaseudun vaivoja ja selkävaivoja.

Tutkimusten mukaan sähkökäyttöinen pöytä vähentää istumista noin puolesta tunnista kahteen päivässä, mikä ei kuitenkaan ole asiantuntijoiden mukaan riittävää. Näin ollen aktiivisen työpisteen hankkiminen ei suoraan vähennä istumisaikaa, vaan opiskelijan pitää aktiivisesti muuttaa toimintaansa ja käyttäytymistään.

Seisominen on dynaamisempaa kuin istuminen, sillä seisoessa asentoja tulee vaihdettua huomaamatta painonsiirtojen kautta. Seisominen parantaa vireystasoa ja lisää opiskelun tehokkuutta. Pelkkä seisominen ei kuitenkaan ole hyväksi, päivän aikana olisi myös hyvä vaihdella opiskeluasentoja ja istua välillä.

Seisomatyöskentelyssä kannattaa pitää taukoja, vaihtaa asentoja ja lepuuttaa jalkoja säännöllisin väliajoin. Painoa voi siirtää haara-asennossa tai käyntiasennossa jalalta toiselle. Jalkaa on hyvä lepuuttaa vuorotellen nostamalla se työtuolille tai jalkatuelle.